Kisah dan Tips Belanja Hias Rumah

‘Rumahku, syurgaku’ itulah yang dipegang kuat oleh pasangan muda ini sehingga si isteri, Cik Atenn Azlan nekad menghiaskan dalaman rumah menjadi sebegini cantik dan indah walaupun ia sebuah rumah flat yang disewa. Cik Atenn mahu mewujudkan keselesaan dan keindahan dalam rumah buat suami tercintanya, Amer. – Dipetik dari sebuah blog http://www.thevocket.com

“Selalu share deco rumah orang, harini nak share deco rumah sendiri pulak. Biarlah tak cantik macam rumah orang lain pun. Hehe. Selamat datang ke rumahku syurgaku,” tulis Cik Atenn Azlan di Facebooknya.

deko 00

Flat Sri Meranti, Bandar Sri Damansara

RUANG TAMU

PhotoGrid_1416031908496.jpg

Mula-mula masuk – kosong. Nasib baik tv beli zaman bujang.

2 tahun lepas.

10600592_845850262122174_3198594341869421325_n

1393715_874164495957417_3796249836684503456_n

11146595_1085896131450918_7845769780212631822_n

PhotoGrid_1413380831162

10505368_893295254044341_6409324830116625720_n

Beli karpet dan sofa

10922356_926612994045900_4279642708763367935_o

Setahun lepas

Proses mengecat rumah pertama kali

10906339_924368544270345_6885148343523918335_n.jpg

10426242_958992470807952_2143967202046678801_n

11034332_958992497474616_5151495828930871181_o.jpg

Proses mengecat rumah kali kedua

11147085_983375678369631_546830886498307856_n.jpg

Beli kain langsir baru

11188463_988523631188169_6475141812146401366_n

IMG-20150726-WA0010

Proses memasang shelf (atas tv) dan lampu gantung

IMG-20150727-WA0000

IMG-20150831-WA0000

12705552_1172093802831150_6441367405266293920_n

12963684_1212384012135462_1228327234723838254_n

(Tak gantung frame Khat Khufi lagi)

11209650_988848234489042_692761340534003310_n

Dapur dan ruang tamu berkongsi satu ruang.

IMG-20150830-WA0009

12321120_1129386987101832_6734323475523648264_n.jpg

RUANG ATAU MEJA MAKAN

10527622_861522293888304_5825456507111960303_n.jpg

2 tahun lepas

11401559_1007298899310642_2282192887043404599_n.jpg

11425824_1006164042757461_8327537556995461919_n (1).jpg

11751958_1027481727292359_1666635079414642486_n

12523074_1144068438967020_6869863503309139795_n

1511360_1142188172488380_3297197353625703373_n

11822590_1041924085848123_6559816440059455412_n

Setahun lepas

 Aku suka memasak (sejak aku kahwin. Haha)

12669593_1159159457457918_2752822168985228582_n

4 bulan lepas

12961660_1208883679152162_6728949322092344258_n

Sekarang

12745705_1171774699529727_8500775637638465507_n

12705588_1170724516301412_1387544204597052037_n

12805995_1184565354917328_53404991251506266_n

12919856_1203279633045900_5391942418516763796_n

DAPUR

1901265_854859461221254_3835645008099468056_n.jpg

10155582_922679304439269_7382281400765547101_n (1).jpg

Balik dari final exam terus cat dapur

1800262_1031848970188968_1401031146758795298_n.jpg

10387302_924420350931831_504674290004041885_n

12240039_1114916401882224_8069949101554666841_n

12241347_1119084491465415_3787042060401323247_n

12715680_1171774716196392_641327602268219471_n

12729053_1171774736196390_1219225923201060544_n.jpg

12375957_1130349750338889_2955881561823746426_n.jpg

12391270_1131422990231565_4026449610446635873_n.jpg

12963708_1212384062135457_33225886842231881_n

12994457_1212384132135450_6535276480776038868_n.jpg

12974529_1212563685450828_96847165875080642_n

12391012_1129960957044435_6468793832125488237_n

10401509_1171774749529722_8426289807460468989_n

Dapur sentiasa berlaku penambahbaikan dan try & error

LORONG KE BILIK-BILIK

12295361_1124131844294013_5272213614056177700_n

Bilik persendirian aku. Bilik kami aku tidak boleh upload. Bilik suami isteri tak elok tunjuk kat orang 😛

12801398_1183134441727086_2372682807504235530_n (1).jpg

12963580_1212642882109575_4402898126176439187_n

13010871_1212384225468774_5320516798143671447_n

Tip Hias Rumah

1. Tetapkan konsep dekorasi sebelum mula menghias dan membeli barang hiasan.

Aku nak buat macam tema cafe hipster. Hehe tapi tak jadi sangat. Ada juga tiru cara Ikea sedikit.

2. Fahami konsep dekorasi yang mahu diketengahkan di dalam hiasan dalaman rumah.

Hipster – comel, simple, minimalis dan tidak perlu gunakan barangan atau perabot mewah.

3. Pilih kedai yang menawarkan banyak pilihan produk dan harga murah.

Kebanyakan barangan dari Ikea yang merangkumi 90% dari keseluruhan hiasan dalaman. Tetapi lebih suka memilih harga yang murah-murah.

4. Susun strategi bagaimana mahu dapatkan harga murah.

Aku decide nak kerja kat Ikea masa study hari tu. Buat part time (sebab) staf dapat harga discount 15%.

5. Jana pendapatan tambahan tanpa mengganggu kewangan keluarga untuk hias rumah.

Aku ada juga buat personal shopper sekali. Tolong ambil upah belikan barangan Ikea untuk orang. So duit upah personal shopper aku gunakan untuk beli barang untuk hias rumah.

6. Anggap hias rumah ini satu pelaburan buat diri dan keluarga.

Semuanya (wang tambahan) untuk rumah sebab aku teringin nak ada rumah yang selesa dan cantik.

Sebab aku tengok rumah mak mertua aku cantik dan kemas. Dan Amer pun sukakan rumah yang bersih, kemas dan cantik. Aku nak pikat dia supaya dia tidak keluar rumah dan melepak kat luar dengan kawan-kawan. Ianya berjaya!

Dia pun ada cakap yang dia lagi suka duk di dalam rumah berbanding keluar rumah yang setiap langkah perlu mengeluarkan duit.

7. Deko rumah berperingkat-peringkat dan tidak perlu mengikut sudut demi sudut.

Kumpul sedikit demi sedikit bukan beli sekali harung (sekaligus). Beli secara random (bila ada duit). Bila kita dah tetapkan tema – kita tahu apa yang perlu beli dna tidak perlu berdasarkan keluasan rumah dan tema yang kita nak.

8. Bandingkan harga bagi jenis kategori produk yang sama.

Aku tidak bandingkan harga kedai dengan harga kedai lain. Aku ada buat tapi tak banyak. Aku banyak bandingkan barangan sesama Ikea. Contoh,  aku pilih pinggan yang lebih murah, shelf yang lebih murah, bunga yang lebih murah dan sebagainya. Yang penting murah dan cantik.

Petikan dari http://www.thevocket.com ketika mereka menemubual aku tempoh hari.

Disebalik Hasil Ada Usaha Yang Orang Tak Pernah Nampak..

Screenshot_2016-02-02-22-07-14.jpg

Lepas kahwin, Amer mintak aku tinggal dengan dia – aku 23 tahun 20 hari (Jun, 2014) – agak muda dan sangat mentah dalam ilmu rumah tangga. Dalam akaun bank ada RM20 yang tak boleh dikeluarkan lagi – limit akaun bank islam.

HME_4227

12027675_1067087089998489_1030674626092691625_n

Masa tu seminggu nak final exam. Aku kahwin masa study week. Sepatutnya masa final exam, aku boleh je nak stay duduk dengan housemate aku dan lepas final exam terus balik kampung buat sementara waktu. Tunggu semua reda. Tunggu dia cari duit dulu untuk support semua.

Tapi dia nak aku tinggal bersama dengan dia. Lepas kahwin harini, lusanya balik kl sebab aku dah nak exam dan terus ke rumah sewa angkut barang-barang aku.

Kami duduk dengan member-member dia buat sementara waktu – aku duk medium room – bilik lama dia. Mereput dalam tu aku sorang-sorang. Nak keluar ke ruang tamu rasa segan yakmat – hampir 3 bulan

Member-member dia nak keluar rumah sebab nak bagi peluang pada orang yang baru mendirikan rumah tangga – seronoklah aku sebab sewa lama still RM600 walaupun sepatutnya masa tu sewa rumah RM1200-RM1500. Apartment agak luas dan master room ada bilik air.

10376322_788701727837028_4050083794266970276_n

Owner nak jual rumah – dia dah jualkan pada orang lain.

Aku cakap biar aku menyewa bilik dengan member kat Bukit Angkasa, lagi pula member aku tengah cari partner. Dan biar dia stay dengan member-member dia balik. Menyusahkan dia je kena hantar ambil aku dari damansara ke UM. Tapi siapa yang nak lepaskan bini? Baru kahwin kot. Kalau dulu masa bercinta boleh datang dari Damansara ke Bukit Angkasa, kenapa kalau dah kahwin tak boleh buat? Kata dia.

10850025_899930223380844_2971691584698899180_n.jpg

10678850_899930086714191_495648235125860237_n (1).jpg

Part cari rumah sewa – masuk 7e, masuk kawasan flat-flat. – kami tak pernah mintak tolong orang untuk carikan rumah sebab aku tahu takkan ada siapa yang sudi membantu. Selagi ada kudrat dan tayar motor boleh bergerak – kami buat sendiri. Kadang-kala kita tak perlu tunjukkan betapa sengsaranya hidup kita, sebab nanti akan ada orang akan cakap “who the fuck cares about your life?” Kau juga kena ingat, takde untungnya kalau kau meluahkan masalah kau pada orang ramai, 80% langsung taknak ambil tahu, yang 20% lagi sedang bertepuk tangan sebab mereka memang mengharapkan kau merana.

Dapat rumah flat yang macam sekarang tapi blok lain. Owner nak rumah dia balik – anak sedara dia nak rumah, datang dari kampung nak kerja. Masalah ni jadi bila penyewa lama nak keluar rumah tapi owner tak mahu bagi deposit balik. So penyewa lama cari penyewa baru untuk dapatkan deposit dari kami. Dan mereka gaduh lagi – kami jadi mangsa.

Aku menangis sorang diri dalam bilik air, aku bukak air paip laju-laju. Aku basuh muka aku – keluar dari bilik air dan aku nampak dia termenung, aku peluk dia dari belakang dan aku cakap “jom g keluar masuk 7e, rasa rindu pulak” – disinilah peranan seorang isteri untuk tenangkan hati suami dan bukannya menyesakkan lagi. Aku tak mahu nak salahkan penyewa lama, owner rumah dan sesiapa. Benda dah jadi. Ada sebab kenapa Allah bagi ujian pada kami.

Aku jenis manusia yang selalu cakap “benda kecik je”, “no hal”, “ok je”, “boleh je”, “aku tak kisah” – orang kata nak cari bini cari yang kuat agamanya – tapi salah satu yang lain adalah tidak mudah melatah, tidak cepat down dan sentiasa kuat. Aku depan dia je nampak kuat, sebab aku tahu dia akan kuat bila aku kuat. Kalau aku lemah, dia dua kali ganda akan lemah. Kalau aku nak nangis bab kehidupan atau ujian, aku kena nangis sorok-sorok, nanti dia akan rasa bersalah sebab dia dah buat aku tak bahagia dan ikut susah sekali. Padahal aku tak pernah rasa susah bila hidup dengan dia, cuma kadang-kadang airmata yang keluar ni airmata untuk Allah – kecewa atau bahagia.

1917141_1149437731763424_1280758859751059466_n

Aku tak pernah nak menyusahkan mak ayah kat kampung. Tak pernah call cakap aku ada masalah. Dah nak kahwin sangat kan, pandai-pandailah bawak diri. Jaga diri sendiri dan suami baik-baik. Tapi mak ayah aku tahu aku bukan jenis yang cepat putus asa – kalau tak macamana aku boleh terlepas kahwin masa study dan tengah study week pulak tu. Masa tu aku selalu tarbiah sentap manja-manja mak ayah aku dengan dalil-dalil al-quran pasal keistimewaan kahwin muda. Kalau lelaki boleh guna dalil cakap boleh kahwin 4, kenapa aku tak boleh?‪#‎jangankecamsaya‬

Masuk 7e, masuk kawasan flat balik – member Amer dapat tahu kami sedang cari rumah dan alhamdulilah dapat – sampai sekarang Amer rasa terhutang budi dengan member dia dan boleh dikatakan dia selalu bawak balik pizza domino untuk bagi anak bini member dia makan pizza. Aku rasa sekarang mereka pun dah muak makan pizza. Dah tak nak pandang dah kot. Hehe.

Angkut barang-barang guna motor. Pakai beg ikea. Dalam masa 5 bulan 2 kali pindah rumah – memang penat.

First – beli kabinet tv. Tengok tv beralaskan toto. Kemudian beli karpet harga RM50 kat jalan tar. Bila terasa sakit punggung – beli sofa. Beli bekas polisterin putih nak letak ayam, ikan sebab takde peti ais – kumpul duit baru dapat beli. Banyak benda kami beli sikit-sikit.

Tentukan tema rumah – nak macam cafe hipster – hitam putih, ada elemen kaca dan kayu pallet.

Nak beli barang ikea tapi agak tak mampu – aku decide untuk kerja di ikea sebab dapat diskaun 15%. Aku – kerja part time, study, pergi kelas, online bisnes dan buat personal shopper ikea dalam satu masa – sampai aku pengsan 5 kali kat kaunter ikea sebab kepenatan, dehydrated, tekanan darah rendah.

12573828_1160462703994260_6380252190753206826_n.jpg

Cashier Ikea

1908131_1002878473086018_3419483030691569259_n

Kuliah, assignment – student

10492109_829133363793864_1362664966120993446_n

10519495_831748173532383_4995055693393114227_n

10644827_832249563482244_5016084948536358937_n.jpg

Online business kosmetik

11227777_991175277589671_1036785736090194180_n.jpg

Personal shopper Ikea

11232362_1055921791115019_4483018018545825286_n.jpg

12088266_1090269437680254_5198115281532421449_n.jpg

11836841_1042186345821897_1527553947388772851_n.jpg

Ambil upah paperbag dan goodies majlis kahwin orang

Boleh dikatakan 80% barangan ikea dan barang hiasan aku beli guna duit aku sendiri. Aku biarkan dia uruskan apa yang patut seorang suami uruskan. Rumah, kereta, motor, segala jenis mak nenek bil.

Amer tak bagi aku kerja dan buat bisnes online buat masa sekarang – maybe tercabar dengan kegigihan dan kekuatan diri yang ada pada perempuan Kelate (aku gurau je beb!). Yang tak mudah menyerah kalah. Yang terbiasa hidup susah. Yang berdikari – ibarat kalau takde lelaki dalam hidup pun still boleh hidup lagi. Ceh!

Nak cat rumah – terinspirasi bila tengok cat rumah kondominium depan kedai cat. Nak duk kondominium tak mampu, mampu tiru cat pun boleh. Kami pinjam tangga domino – angkut tangga guna motor – aku yang galas kat bahu.

11034332_958992497474616_5151495828930871181_o

Sekarang, dia bagi aku rehat puas-puas dan mengganggur dan uruskan rumah tangga dulu. Dia cakap walaupun aku tak bekerja dia masih boleh tanggung aku dan keseluruhan semua sekali.

Rumah flat sempit yang dideko yang diupload dalam wall aku semalam adalah rumah yang disewa oleh suami seorang mat despatch, runner dan rider domino piza dan isteri seorang pengganggur a.k.a graduan UM tetapi seorang suri rumah tangga berjaya. Hehe.

10505368_893295254044341_6409324830116625720_n

1488091_1092911900749341_8276520180886958553_n.jpg

Sebab tu aku pernah update satu status dengan ayat “pelamin mewah atau rumah, mana pilihan korang?” Aku tahu pelamin mewah tak semahal rumah, tapi aku sebagai orang yang dah pernah makan asam garam untuk cari tempat berteduh tahulah bagaimana susahnya hidup lepas kahwin. Tak seindah pelamin yang gah. Aku tak cakap pula kahwin ni tak best. Best. Tapi dalam masa yang sama yang best tu tetap ada dugaan yang ditimpakan agar hidup ini jadi lebih best selepas diuji.

Aku suka menulis tentang – based on a true story. Aku nak bukak mata orang muda seperti aku kat luar sana.

vIRAL.png

Ada setengah orang lebih suka kalau lepas kahwin, isteri masuk rumah just cuci kaki je. Tapi aku lebih suka susah senang sama-sama macam ni – ada moment untuk dikenang. Dan baru ada rasa – appreciate each other dan bersyukur dengan apa yang ada.

Kalau kau nampak benda-benda yang best pasal rumah tangga (relationship goals misalnya) dalam facebook, jangan sesekali tag atau mention pasangan seolah-olah kita mitak mereka sediakan untuk kita, tunjuklah effort kita yang sanggup susah senang sama-sama.

Bacalah dengan mata hati, di sini banyak aku simpulkan tentang realiti rumah tangga (part cari rumah je) selain rumah besar, kereta mewah dan makanan best-best. Walaupun aku masih muda, tapi pengalaman hidup banyak mengajar aku dan degree is nothing.

Degree – kasta untuk membezakan siapa pandai, siapa bodoh. Tapi rezeki Allah – tak kira kau pandai atau bodoh asal kau rajin dan kuat berusaha – semua boleh rasa. Rezeki Allah itu luas. Seluas-luas rezeki Allah di dunia ini hanyalah 1 nikmat dari Allah saja, 99 nikmat yang lain semuanya ada di syurga nanti. Jadi, janganlah masing-masing dengki dan busuk hati dengan rezeki orang lain.

Jangan salah faham dengan statement degree yang aku falsafahkan ini. Maksud aku, apa guna ada segulung degree tapi kau tak mahu berusaha untuk teruskan hidup. Dan kau mahukan kejayaan selepas belajar datang bergolek di kaki kau. Kau kena tahu perjalanan hidup ini sentiasa ada dugaannya. Dugaan ketika belajar, dugaan selepas belajar. Kau berjaya di universiti namun belum tentu kau berjaya di luar hanya kerana kau tidak mahu berusaha untuk hidup yang lebih baik dan sempurna.

Rezeki is mean kemewahan, kesihatan, kesempurnaan, kecantikan, kepandaian, kezuriatan, kebahagiaan, ketenangan dan apa jenis ke-an lagi. Kau dengki dengan rezeki bersamaan 1 nikmat dunia padahal kau dah terlepas 99 nikmat kat syurga. (Tiba-tiba berceramah pulak)

Berkahwinlah when you’re ready, not when you’re lonely

HME_4041

Seorang lelaki biasa berkahwin dengan perempuan biasa, namun mereka bersedia untuk saling mengerti, saling memahami, saling melengkapi, saling memberikan yang terbaik antara satu sama lain.

1 (2).png

Siapa aku? Seorang perempuan yang berjuang menjalani hari dan hidup dengan dia.

HME_4249

Saya akan tunggu awak. Gembira?

Assalamualaikum.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s